Akademiet for Talentfulde Unge er for alle, der vil dyrke deres faglighed
Clara og Christian er en del af gruppe helt særlige unge her på RG. De styrker deres hjerner efter skole, som andre styrker deres svømmeteknik eller boldteknik. Her fortæller de om deres fritidsaktivitet i ATU, hvor de går til undervisning. Læs mere her!

24. februar 2025
At udfordre sig selv er en motivation for eleverne i ATU-programmet
På en STX i Nordsjælland – nærmere bestemt Rungsted Gymnasium – sidder nogle elever i klasselokalerne med en hel særlig fritidsbeskæftigelse. De videreuddanner og specialiserer sig nemlig inden for felter, som de interesserer sig for, ved siden af skolen. Eleverne er tilknyttet et program, der hedder Akademiet for Talentfulde Unge (ATU), hvor de har mulighed for at tilmelde sig fag alt lige fra kvantefysik til jura.
“Det er en motivation for mig at se mennesker, der er så engagerede i det, de laver,” fortæller Clara Dalsgaard om motivationen for at melde sig til ATU. Clara går i 3.z, og ved siden af skolen er hun tilknyttet emnerne humanbiologi, cybersikkerhed og jura. Hun fortsætter: “Lige pludselig har man chancen for at komme ud og lære alt muligt, der er langt mere abstrakt og kompliceret. Det giver mig også endnu mere motivation i min almindelige skolegang, fordi man kan se, at hvis jeg er god til det, så kan jeg ende der.”
Mulighederne er store i ATU, og det kræver ingen specielle evner for at tilmelde sig, blot man har et ønske for at lære mere og blive klogere på den verden, vi befinder os i. Det er også med den motivation, at Christian Kappelgaard fra 3.v også meldte sig til ATU.
“Jeg ville gerne udfordre mig selv og lære noget nyt,” fortæller Christian, som bl.a. har valgt fagene kvantefysik, projektledelse, innovation og astronomi. Han fortsætter: “Man lærer nogle nye komplicerede emner på en måde, som man ikke gør i gymnasiet, fordi der er et fast pensum.”

Akademiet giver gode fremtidsmuligheder og skaber inspiration til videregående uddannelser
“Du får ikke afleveringer, det er konferencer, hvor du kommer ind og lærer noget,” fortæller Christian om den måde, som man arbejder, når man har de faglige temaer i ATU. Han fortsætter: “Det er bare dig, der går ind og lærer om noget, og det er fedt, fordi jeg kan også godt have travlt i skolen ved siden af, og så er det sidste, jeg har brug for at skulle sidde og lave en abstrakt opgave om noget, som jeg ikke skal bruge i skolen.”
ATU-programmet foregår over 2 år, hvor man dyrker sine interesser uden for ens almindelige skoletid. Det betyder, at man tager til ATU, som andre tager til fodbold eller svømning, og det betyder også, at der heller ikke bliver givet lektier for.
Det er en mulighed, hvor elever som Christian og Clara, der gerne vil blive klogere på emner uden for gymnasiets fire vægge, kan udfordrer sig selv, være kreative med deres fag og fordybe sig fagligt i noget, der ikke har med skolen og hverdagen at gøre.
“Fremtidsmæssigt er jura et fag jeg godt kunne overveje. Det var virkelig spændende, og jeg fandt også personlig interesse i det,” fortæller Clara, der bl.a. har haft jura. ATU giver også mulighed for at kigge ind i de muligheder, som man har overvejet.
“For mig har jeg kunnet bruge det i min hverdag til at forstå verden bedre. Specielt når jeg vælger så teknisk en linje. Så alle de samfundsfaglige fag, jeg har haft, gør, at jeg stadig har lært en masse om, hvordan samfundet fungerer, selvom jeg ikke har faget,” fortæller Christian, om det overordnede udbytte han har fået ved at være en del af ATU.

Et socialt fællesskab med andre, der har samme interesser
ATU er et program, der giver elever mulighed for at blive undervist af eksperter inden for det område, som de underviser i.
“Lærerne er engagerede på et helt andet niveau,” fortæller Clara og fortsætter: “For eksempel med jura og cybersikkerhed, var der en, der arbejdede i alle mulige kommissioner, og de kan fortælle noget fra hverdagen, som ens lærer ikke kan på helt samme måde.”
Programmet skaber rammerne for et miljø, hvor man som elev kan stræbe efter livet på den anden side af gymnasiet og se mulighederne for andre karrieremuligheder.
Udover de mange fremtidsmuligheder eller inspiration til andre karriereveje, giver ATU også muligheden for et frirum og et fællesskab med andre på samme alder, der også har lyst til at blive klogere på emner og fag uden for skolens rammer.
“Selvom man ikke nødvendigvis klikker med dem, man kommer på hold med i ATU, så er folk bare generelt helt vildt søde, og folk kommer også ofte alene,” fortæller Clara om det fællesskab, der kan opstå. Hun fortsætter: “Man kommer ind i det her virkelig fede fællesskab, og man er sammen med nogle andre, der også interesserer sig for de ting, man selv interesserer sig for.”
Både Clara og Christian har været med i ATU siden midten af 1.g, hvor det er der, man kan melde sig til, og de har begge fået gode faglige og sociale kompetencer ud af det.
“Det er en virkelig god chance for at kunne prøve så meget forskelligt som muligt,” fortæller Christian og fortsætter: Man får langt mere ud af det, at man hører noget nyt, for det er alligevel 100 timer over to år, du skal sætte af til det. Så er det sjovere at prøve forskellige ting og have lidt variation.”