Berlin, Berlin, Berlin

I sidste uge besøgte tysk A-holdet Berlin. Det var en spændende og lærerig tur, der blandt andet bød på sprogskole, seværdigheder og masser af hygge.

 

Vi har på vores studietur til Berlin med tysk A gået på en tysk sprogskole. Her lærte vi kompleks grammatik, bl.a. konjunktiv ll og passivform. Vores undervisning var sammen med mange andre, der også ønskede at styrke deres sproglige færdigheder inden for tysk. Vi fik talt tysk med folk fra hele verden, bl.a. folk fra Kina, Indien, Ukraine, England og Slovakiet. Vi afsluttede altid timerne med et sjovt spil, hvor der blev konkurreret til det yderste.

 

Og her vi ved Holocaust-Mahnmal (Mindesmærke for Europas myrdede jøder).

 

Her står vi foran den berømte Berliner Dom. Humøret var højt!

 

Her se vi et af “Nürnberg-lovene”-skiltene, hvor der står, at jøderne skulle aflevere alle deres smykker og værdigenstande. Dette er kun en af de mange ting, som jøderne ikke måtte.

 

 

Det ikoniske fotografi af Hans Schumann, DDR-soldaten som flygtede fra Øst- til Vestberlin, er her malet på siden af en bygning på Bernauer Straβe. Denne gade udgjorde skillepunktet mellem Øst- og Vestberlin indtil muren, som havde til hovedformål at forhindre endnu større udvandring fra DDR, blev bygget af det kommunistiske regime i 1961. Indtil da var omkring to millioner “flygtet” fra den østlige side af Bernauer Straβe og DDR til den franske zone af det tredelte Vestberlin.

 

Her ser i hele tyskholdet klar til at opdage Berlin på cykel. Vi havde en meget sød guide, som viste os rundt i byen. Det var en rigtig sjov tur, selvom det regnede og var koldt og mørkt det meste af tiden. Efterfølgende endte vi med, at tage på en café, hvor vi fik varmen.