Mindehøjtidelighed for Thorkild Ruby den 17. december 2024
Om en uge er det 80 år siden, at Thorkild Ruby – tidligere elev og modstandsmand under besættelsen – døde i en kz-lejr i Neuengamme. Det mindedes vi i dag med besøg fra Thorkilds skoletid, film og sang.
17. december 2024
Det blæser udenfor, og vinden tager i træerne. Klokken er 08:10, og det er tirsdag den 17. december. Skolen er omringet af mørke, og kun de store fakler langs indgangspartiet og julelysene på træerne lyser området op. Det er en helt særlig tirsdag morgen, for den starter ikke i klasseværelserne, som den normalt gør.
De næste 10 minutter strømmer eleverne ind af hovedindgangen med den tro om, at de blot skal til almindelig time, men de bliver hurtigt stoppet af en lærer, der står med en folder. Her bliver de vist ind i fællessalen, hvor der hurtigt bliver fyldt op af spændte elever. På folderen er et billede af Thorkild Ruby, og indeni står der om tiden han levede i, hans skolegang på Rungsted Gymnasium og hans død i en koncentrationslejr.
Besøg fra førstehåndskilder
Den særlige begivenhed tiltrak denne morgen ikke kun elever og lærere, der var nemlig to æresgæster, Bente Lichtenberg og Hanne Gregersen, begge 92 år, som dimitterede fra Rungsted Gymnasium i 1949, der deltog i mindehøjtideligheden. Udover at være tidligere elever, så er de også førstehåndskilder til de begivenheder, der fandt sted i 1944, hvor Thorkild Ruby og hans kammerat Jacob Kruse Rasmussen bliver arresteret i skoletiden, og begge senere sendt i KZ lejr. Her døde Thorkild Ruby d. 24.12 1944, altså for 80 år siden.
Det var en kæmpe ære at have dem med til mindehøjtideligheden, fordi de kunne skabe en helt særlig relevans for eleverne, som sidder i en helt anden tid nu.
Hvem var Thorkild Ruby?
På RG hænger en stor mindetavle, hvorpå der står Thorkild Ruby, død i kz-lejren Neuengamme 1944. Thorkild Ruby var elev på Rungsted Statsskole, nuværende Rungsted Gymnasium, under besættelsen. En dag i august 1944 bliver han hentet af Gestapo på Rungsted Gymnasium, sammen med sin ven Jacob Kruse Rasmussen, da de begge gik i 3.g. De ender begge til sidst på året i kz-lejren Neuengamme, da nazisterne straffer dem for deres modstandsaktion i Jylland, hvor de sammen med fire andre har sat ild til et tysk garageanlæg.
Man kan læse hele historien her:
Læs også mere Thorkild Ruby her
Mindehøjtidelighed
I denne uge benyttede vi derfor anledningen til at mindes ham – men også for at reflektere sammen med eleverne over, hvad ville de gøre, hvis de stod i en situation som Thorkild Ruby.
Da eleverne mødte på skolen, blev alt lys slukket, mens de 800 elever tyst og stille trådte indenfor i fællessalen. Her sad tidligere skolekammerater Bente og Hanne som æresgæster ved siden af den store scene.
Mindehøjtideligheden bestod af:
- Velkomst v. rektor Ruth Kirkegaard
- En rørende film om Thorkild Ruby (med Hanne Gregersen, historielærer Søren Kofoed. og produceret af kommunikationsmedarbejder Lise Rosenwanger og mediefagslærer Christian Brødsgaard).
- Anders Biel (en historielærer) talte om: ”Hvad ville I gøre i dag, hvis det var jer”?
- Vi sang Kringsatt av fiender med hjælp fra et kor bestående af tre elever fra 1 g.
Der var så meget nærvær, at man måtte knibe sig i armen flere gangen. Efter sangen kom mange af eleverne hen for at hilse på Hanne og Bente, det var også meget rørende.
Vi benyttede lejligheden til at gøre vores fælles historie relevant og vedkommende for eleverne, nu da vi er så heldige at have to tidligere elever med, som fint husker året 1944 på RG.
Hør Anders Biel (historielærer) fortælle om antikrigssangen Kringsatt af fiender :
Hør også de smukke stemme synge Kringsatt af fiender: