Steffen Kretz, tidligere elev på RG, holder foredrag om amerikansk politik set igennem den journalistiske kikkert
Steffen Kretz står efter godt 40 år tilbage på sin gamle skole i midten af den store fællessal. Det er ikke et nyt sted for ham at stå, for i 1980, da han var elev på Rungsted Gymnasium, spillede han i band som guitarist, hvor han spillede “op til dans”, som han selv udtrykker det i et interview efter oplægget.
17. september 2024
Karrieren kan også starte med en lille drøm om at være Tintin
Steffen er på besøg på Rungsted Gymnasium, fordi han har holdt et oplæg om amerikansk politik og den indsigt, som han har fået ved at være korrespondent og journalist for Danmarks Radio. Og journalist har altid været i sigtekornet for Steffen, der fortæller sådan om sine drømme efter gymnasiet:
“Jeg var som lille fascineret af Tintin. Den der rapporter, der rejste ud i verden. Der var altid en eller anden spændende sag, mens han arbejdede i det godes tjeneste,” fortæller Steffen og smiler. Han fortsætter: “Der har jo været bjerge, der skulle bestiges. Kampe der skulle kæmpes. Men jeg synes, jeg befinder mig i præcis den rolle, som jeg ville. Jeg rejser ud i verden. Arbejder for det gode, som i dette tilfælde er folkeoplysning. Gøre folk klogere. Jeg har talt med nogle af verdens største personligheder i lange interviews, men også med alle mulige andre mennesker. Høj som lav. Det mest enestående ved at være journalist er, at man kan træde ind ad hvilken som helst dør og stille folk spørgsmål, som selv deres nærmeste ikke turde stille.”
Oplægget, som Steffen har afholdt på RG i en fyldt sal med 800 elever, har netop omhandlet nogle af de ting, som han har oplevet i sit virke som journalist. Han bor lige pt i USA, hvor hans opgave er at dække amerikansk politik og særligt det forestående valg mellem Trump og Harris.
Under oplægget, som foregår i 2. modul tirsdag den 17. september, er det tydeligt, at Steffen igennem sin lange karriere har erfaret og levet af at fortælle, for hans historie, der blander god gammeldags foredragsstil og dokumentarvisning tryllebinder eleverne i salen. I den store fællessal sidder nemlig alle tre årgange på gulvet. De har deres opmærksomhed rettet mod Steffen, og de er dybt fokuserede i den 1,5 time, som Steffen fortæller i.
Steffen Kretz er tidligere elev og rejser retur til gymnasietiden efter 40 år
“Jeg husker min tid her på Rungsted Gymnasium som skøn,” siger Steffen i mikrofonen i starten af sit oplæg foran de opmærksomme elever og fortsætter: “Jeg kan huske, at festerne var gode.” Nogle grin og positive tilkendegivelser i salen høres blandt eleverne, der smiler og nikker.
Da Steffen selv gik på Rungsted Gymnasium i 1980, studerede han på det, som man kaldte nysprolig linje. Han fortæller med positiv mine, om sin tid på gymnasiet:
“Jeg havde den meget inspirerende lærer Bo Hilsted. Vi brugte meget tid på at læse Shakespeare og var i London på studietur, og det var en super fin tid,” fortæller han med et bredt smil. “Jeg brugte meget tid på at sejle. Men det havde selvfølgelig ikke noget med skolen at gøre. Jeg har mange gode minder fra den. Det er jo en skøn tid at gå i gymnasiet.”
Oplægget om den amerikanske politiske situation blev for første gang en realitet, da Steffen for kort tid siden rækker ud til Bo Hilsted på LinkedIn, hvor Bo inviterer Steffen til RG. Bo Hilsted er nemlig stadig underviser i religion og engelsk, og har sin dagligdag på skolen.
I den flettede stol, som Steffen sidder på under det efterfølgende interview, afslutter han med et råd til de elever, som går på RG:
“Jeg synes, man skal gøre sig umage med at finde ud af, hvad der virkelig engagerer en. Og så skal man følge den drøm. Også når det er svært. Også når man ikke kommer ind det rigtige sted eller ikke lige får det rigtige job i første omgang.”