Thorkild Ruby var 19 år, gymnasieelev, og døde i en kz-lejr
Året var 1944. Den blot 19-årige gymnasieelev Thorkild Ruby bliver hentet af Gestapo midt i undervisningen. Stedet var Rungsted Statsskole (nutidens Rungsted Gymnasium) og ude i Europa rasede Anden Verdenskrigs største slag, hvor nazisterne var i færd med at tabe. Så den nazistiske besættelsesmagt i Danmark slog hårdere og hårdere ned på de danske modstandsfolk. Selv på unge gymnasieelever.
Gymnasieelever går til aktion
Sommerferien er slut, og det er blevet august, da tre mænd dukker op på Rungsted Statsskole og henter Thorkild Ruby og hans ven Jacob Kruse Rasmussen, der begge gik i 3.g.
Tidligere på sommeren 1944 har de to venner sammen med deres kammerater sat ild til en garage i Jylland. Begge drenge er oprindeligt fra Ulfborg, og de er hjemme på sommerferie fra den vante skolegang på kostafdelingen ved Rungsted Statskole i sommerferien 1944. Garagen, de har sat ild til, tilhører besættelsesmagten. Selvom der i starten ikke ser ud til at være nogen konsekvenser, vender situationen sig med Gestapos ankomst til skolen i august 1944.
Kontekst
Netop i august 1944 er nazisterne for alvor på tilbagetog. Paris er ved at blive befriet, og de allierede styrker rykker frem gennem Europa, mens de tyske tropper gradvist trækker sig tilbage. Danmark er dog stadig under tysk kontrol, og trods en stigende modstandskamp, kontroller tyskerne Danmark med hårde midler. I den tidlige sommer 1944 blev otte medlemmer af Hvidstengruppen henrettet.
Idealistisk
Thorkild Ruby blev født i Ulfborg i 1925 som søn af en købmand. Som 17-årig blev han sendt på kostskole i Rungsted, hvor han blev kendt som en engageret og aktiv ung mand. Han blev redaktør for skolens elevblad “Rusta” og var tidligt kritisk overfor den tyske besættelse. I oktober 1943 tog han initiativ til en protestskrivelse mod jødeforfølgelserne, kort før de fleste danske jøder blev hjulpet til sikkerhed i Sverige.
En farlig handling
I sommeren 1944 vendte Ruby hjem til Ulfborg på ferie. Sammen med kammeraterne diskuterede han krigen og bemærkede, at tyskerne havde en garage i byen. De besluttede at handle og skaffede petroleum, sandsynligvis fra Rubys fars forretning. Gruppen hældte petroleum ind gennem et vindue og satte ild til bygningen, der brændte ned til grunden.
Til at begynde med var der ingen mistanke rettet mod Ruby og hans kammerater. Så han og kammeraten Jacob Kruse Rasmussen, vendte tilbage til skolen efter ferien, men herefter tog begivenhederne en alvorlig drejning.
Anholdelse og forhør
Den 21. august 1944 blev både Ruby og Rasmussen hentet på skolen af tre mænd og ført til Villa Strandbjerg i Rungsted, hvor Gestapo havde en afdeling. Ifølge Rubys dagbog tilbragte de natten i hver deres celle, inden de blev overført til Vestre Fængsel. Her sad de under trængte forhold med dårlig mad og isolation. Ruby, der led af astma, havde det ekstra svært.
Den 29. september blev de to unge mænd afhørt i Shellhuset, Gestapos hovedkvarter i København. I sin dagbog skrev Ruby, at de blev tvunget til at tilstå deres handlinger. Det var en dag præget af vold og trusler, og der er ingen tvivl om, at de blev udsat for alvorlige overgreb.
Deportation til KZ-lejren Neuengamme
Efter en periode i Vestre Fængsel blev Ruby og Rasmussen sendt til Frøslevlejren. De to unge mænd blev sammen med andre sendt til koncentrationslejren Neuengamme i november 1944.
Forholdene i Neuengamme uden for Hamborg var ekstremt barske. Arbejdet var hårdt, maden utilstrækkelig, og vinterkulden ubarmhjertig. Rubys helbred forværredes hurtigt, og han blev indlagt på lejrens infirmeri med lungebetændelse. Den 24. december 1944 døde han, kun 19 år gammel. Jacob Kruse Rasmussen overlevede og kunne efter krigen berette om Rubys skæbne.
Mindetavle på Rungsted Gymnasium
I 1945 blev der på Rungsted Statsskole under bl.a. hans forældrenes nærvær opsat en mindetavle for at æres Thorkild Rubys mod og ikke mindst kampånd. I 1976 fulgte tavlen med op til de nye lokaler på Stadion Allé 14 i Rungsted. I 1986 skiftede skolen navn fra Rungsted Statsskole til Rungsted Gymnasium.
Thorkild Ruby er på Rungsted Gymnasium blevet mindet ved flere lejligheder. Senest ved 80-året for hans alt for tidlige død.
Rubys historie er en påmindelse om de unges modstand mod besættelsesmagten og de enorme omkostninger, det kunne medføre. Thorkild Ruby mindes også med en inskription i Mindelunden i Ryvangen blandt de øvrige danske modstandsfolk.
___________________________________________________________________________
Kilder:
Thorkild Rubys Dagbog fra Vestre Fængsels tyske Afdeling. Med efterskrift af Jacob Kruse Rasmussen, Ringkøbing 1945, https://dokreg.natmus.dk/dokument.aspx?id=3250
Frihedsmuseets modstandsbase, https://modstand.natmus.dk/mobil/Person.aspx?10225
Rungsted Statsskoles beretning 1945, https://skolehistorie.dk/716343.pdf
Rungsted Statsskoles beretning 1946, https://skolehistorie.dk/715829.pdf, s. 58
SN-artikel, 2023, De hentede ham i skoletiden
Museumsforeningen, https://www.museums-foreningen.dk/uploads/filer/Thorkild_Ruby.pdf
Rungsted Gymnasium 1900-2000, https://bibliotek.dk/materiale/rungsted-gymnasium-1900-2000/work-of:870970-basis:42531049?type=bog