Ordentlighed i virkeligheden og på nettet – Abdels foredrag sætter tanker i gang hos gymnasieeleverne
Abdel Aziz Mahmoud tager ordet og oplyser RG-eleverne om god skik på sociale medier, og hvordan vi er gode overfor hinanden. Vi vil være sikre på, at den gode tone opretholdes på RG, og det var tydeligt, at Abdels foredrag ”Tal ordentligt eller luk røven!” satte tanker i gang hos vores elever.
7. februar 2024
Det er andet modul på en helt almindelig tirsdag. Udenfor står regnen ned i kontinuerlige stråler, der gør det umuligt at bevæge sig udenfor uden at blive våd. Det er også med til at gøre stemningen i fællessalen hyggeligere, når alle elever skal samles til et helskolemodul. Da timen starter bliver gulvet i fællessalen fyldt op af forventningsfulde elever, der sætter sig så tæt op af scenen som muligt.
Det er nemlig ikke et helt almindeligt modul, som eleverne skal igennem denne grå tirsdag, Abdel Aziz Mahmoud er blevet inviteret til at afholde sit foredrag “Tal ordentlig eller luk røven!”, hvor han både fortæller om sin opvækst, karriere og samfundets opførsel på sociale medier.
Besøg fra Abdel Aziz Mahmoud rører hver og én af eleverne
I den fyldte fællessal starter foredraget. Efter rektor, Ruth Kirkegaard, har præsenteret Abdel Aziz Mahmoud, klapper eleverne ham på scenen, og en dyb stilhed sænker sig over salen. Abdel begynder, og han har elevernes fulde opmærksomhed.
Foredraget handler om at tale ordentligt, behandle hinanden respektfuldt og være nysgerrig på hinanden i stedet for at give sig hen til sine fordomme – selvom det kan være svært.
”Det handler i virkeligheden også om at åbne sindet, og som jeg startede med at sige i foredraget: ’Jeg har fordomme om jer.’ Jeg ville tro, at de ville ævle undervejs, eller at nogen ville skride og rejse sig op – og jeg må indrømme, og jeg vil faktisk også gerne sige det højt, når jeg tager fejl – Jeg var positivt overrasket over, hvor stille der var, og hvor meget fokus og opmærksomhed jeg fik fra eleverne,” fortæller Abdel Aziz Mahmoud med et smil efter foredraget.
Selvom der er musestille i salen, er der alligevel noden undervejs i foredraget, der sommetider hvisker til hinanden, men det er tydeligt, at det er Abdels udsagn, som bringer eleverne til diskussion.
”Abdel Aziz Mahmouds foredrag har uden tvivl været det bedste, vi har haft på skolen. Hans historier og erfaringer er først og fremmest rørende og overraskende. Ikke nok med hans spændende fortællinger med gode pointer, synes jeg virkelig, han formår at række ud til det rette publikum ved at involvere både os, publikum, men ikke mindst bringe humor ind, både i forbindelse med forskellige anekdoter fra interviews og Facebook-debatter, til selvironi. Alt i alt, et virkelig godt foredrag!”, fortæller Rebecca Gregersen efter foredraget.
Du er ikke alene
”Hvis man føler, at man fx er anderledes, eller at der er noget, man skammer sig over, eller at der er noget, der gør det svært, så skal man huske på, at man også selv kan være noget for andre. Man kan godt prøve at påpege overfor andre, hvad der gør det svært,” fortæller Abdel.
Efter foredraget er det tydeligt, at hans ord har sat et spor hos mange af eleverne, der står i kø for at tale med ham, og måske får de også taget et lille billede med ham.
”Abdels foredrag fik hele RG til at lytte, og det var den fedeste oplevelse. Hans historie var så rørende og inspirerende, og jeg tror at den mindede os om, at vi ikke er alene med vores forskellige usikkerheder,” fortæller Clara Winther efter foredraget, der sammen med sin veninde Rebecca også var en af dem, der gerne ville tale med Abdel efter hans rørende fortællinger.
Fordomme lever vi med, det handler om, hvad du gør med de fordomme
Foredraget har bestemt sat en stor streg i sandet på gymnasiet blandt både elever og lærere, der efterfølgende talte om hans pointer. Men en helt særlig pointe, som Abdel Aziz Mahmoud vil give videre til eleverne på RG, blev dannet efter, at en af eleverne kom op for at tale med ham.
”Der var en, der kom op til mig efterfølgende og sagde, at nogen brugte p-ordet overfor ham. Det gør mig lidt ked af, at han har sagt fra, og det så bliver ved,” fortæller Abdel og rynker brynene. Han fortsætter: ”Hvis du er en af dem, der skammer dig over din baggrund, ligesom jeg engang har gjort, så vid, at alt det, du løber væk fra, det vil du en dag sælge dig selv på.”
Abdels budskab er vigtigt, for han fortæller at elevens klassekammerater ikke gør det for at være onde. Men det er netop den pointe, som Abdels foredrag har tydeliggjort for eleverne, at selvom det ikke betyder noget for afsenderen, så er det ikke nødvendigvis noget der er ligegyldigt for modtageren.
”Jeg ville ønske, at nogen havde givet det værdi, at vi spiste noget andet. At min forældre havde accent. At vi ikke lignede alle andre. Men i dag, der bruger jeg det aktivt og er stolt af det. Og jeg håber, de fleste ved, at det er en kæmpe styrke ikke at have gået præcis samme vej som alle andre,” afslutter Abdel.
Det var en utrolig givende oplevelse for hele skolen at sætte tid af til at høre Abdels foredrag. Det var både noget, som gavnede eleverne og lærerne.