En duel mellem elitesporten og gymnasietiden – Christians første år som gymnasieelev
Gymnasietiden er en tid, som mange forventer og håber skal være den bedste tid, og den som de vil se tilbage på som festlig, fyldt med gode minder om fællesskab og ikke mindst udvikling – både fagligt og socialt. Dog er det ikke kun det, som omkring 50 elever på Rungsted Gymnasium kan se frem til. De 50 elever er nemlig tilknyttet en elitesport ved siden af deres gymnasietid, og det betyder, at de både går i skole og dyrker sport på eliteplan.
7. juni 2023
Christian Hartmann er bare én ud af de 50 elever, som dyrker sport på eliteplan ved siden af skolegangen, og han er netop ved at afslutte sit første år af gymnasiet, som han kan nikke genkendende til både har været hårdt og begivenhedsrigt.
“Jeg træner 20-25 timer ved siden af skolen. Vi kører først fysisk træning, så hopper vi på isen, og så slutter vi af med udstrækning,” fortæller Christian, som går i 1.a – verdensklassen. Han sidder i studiecenteret med sin træningstaske over skulderen og en kasket på hovedet. Til daglig er han elev på RG, men al sin fritid bruges på hockeybanen, hvor han spiller kamp, øver manøvre og træner med sine holdkammerater. Christian fortsætter: “Oftest er det mit privatliv og venner, der kommer til sidst. Det er altid skole, der kommer først, derefter hockey, og til sidst vennerne. Mine venner har respekt for, at jeg gør noget, jeg brænder for, så de har det fint med at blive prioriteret til sidst. Der er ikke noget problem i, at jeg ikke kommer til en fest eller ikke drikker, hvis jeg skal op til træning dagen efter.”
Det har altid ligget i kortene for Christian – Livet som elitesportsudøver
“Da jeg var helt lille, gik jeg til svømning. Svømmehallen ligger lige foran hockeyhallen, og der hang altid sådan nogle bannere med hockeyspillerne. Min mor har fortalt mig, at jeg åbenbart har sagt, at jeg gerne ville se ud som dem på plakaterne, når jeg blev stor. Hun tog mig derfor til en prøvetime, og så blev hun faktisk nødt til at hive mig af isen mens jeg skreg og græd, fordi jeg så gerne ville være der,” fortæller Christian om den måde, det hele startede på.
Siden da, hvor han på det tidspunkt var 3 år gammel, har han derfor fokuseret på ishockey, og i den sammenhæng har han både været på U16, U17 og U20, fordi han har klaret sig så godt i hans aldersgruppe. Nu spiller han nogle kampe for landsholdet i U16.
Hverdagen bliver hjulpet på vej af ishockeyklubben, skolen og vennerne
Det første år som gymnasieelev har givet Christian en masse erfaring i, hvordan man planlægger sin skoletid, sin sport og sit privatliv. Selvom livet som elitesportsudøver og gymnasieelev måske ikke altid går hånd i hånd, når man bruger så mange timer på sporten, så er der en masse hjælpemidler både i sporten og skolen, som gør hverdagen lidt nemmere.
“Jeg har fx lige været i Østrig med U16-landsholdet, hvor vi ikke havde tid til at lave lektier eller afleveringer. Her fik jeg ekstra tid til det, så jeg kunne nå det. Derudover møder alle elever også sent om torsdagen, så elitesportseleverne har tid til at træne om morgenen,” fortæller Christian og fortsætter: “Men det bedste ved at gå på RG er de venskaber, man gør sig, man får mange nye fællesskaber og bekendtskaber. Det faglige niveau er rigtig højt, og så er fællesskabet i klassen også helt fantastisk. Man har lyst til at møde op i skolen.”
”Jeg valgte RG, fordi der var mange flere muligheder for mig som elitesportsudøver, det er fedt” fortæller Christian og fortsætter: ”og så lå det også tættere på mit hjem, så det gav god mening i forhold til min træning, som ligger i Gentofte.”