Dansk Nobelprisvinder har gået på Rungsted Gymnasium
Danskeren Morten Meldal har netop fået en Nobelpris i kemi. Han er den 14. dansker, der har fået fornøjelsen, og så er han den første i hele 25 år. Morten Meldal har en lang uddannelse bag sig, men den startede faktisk lige her på Rungsted Gymnasium, hvor han gik fra 1969-1972. Her gik han på linjen X, hvor han havde matematik som hovedfag.
12. oktober 2022
Vi er utrolig stolte af, at Morten Meldal netop har gået på vores gymnasium, og han har været så venlig at svare på nogle spørgsmål i forbindelse med hans vundne Nobelpris.
Hvordan husker du din tid på RG?
Min tid på Rungsted gymnasium var fantastisk, mest af alt på grund af mødet med ligesindede unge mennesker med en umættelig lyst til livet. Jeg var naturligvis matematisk linje, jeg tror, det var 1969-1972 i klasse X.
Jeg var vist ikke den allerbedste elev. Der var ikke megen tid til lektier og lignende. Men det er jo heller ikke den eneste måde at lære på. Det var en vild tid, og jeg fik mange venner, som jeg stadig ser. Faktisk holdt vi for nylig 50-års jubilæum i den gamle gymnasieklasse. Det var virkeligt sjovt, og jeg har selv lovet at være vært for klassen om 4.5 år, når vi skal mødes igen. Men m.h.t. selve min tid på RG er jeg som sagt nok ikke den bedste rollemodel.
Så på RG får man venner for livet.
Der var således et fantastisk miljø på RG både m.h.t. lærerstab og elever. Det var jo nede i den gamle grå skole i Rungsted med Grange som rektor. Han havde vist ikke det nemmeste job, husker jeg.
Hvordan er det at være nobelprisvinder?
Jeg er helt vildt stolt af at have modtaget Nobel Prisen. Det er jo det største, man kan opnå som kemiker. Mit helt store ønske er om det kan virke til at inspirere de unge til at vælge kemi som uddannelse (Her på UCPH er kemi sjovt og meget dybdegående og forståelsesbaseret), så kan vi få unge mennesker, der er rustet til at tage de enorme udfordringer op, vi har globalt set med miljø, produktion og sygdomme. Så jeg vil hermed opfordre gymnasiet til at forsøge at kanaliserer de bedste hoveder blandt eleverne over i retning af naturfag og især kemi. Det burde faktisk være et bredt fokus i hele samfundet, og det går jo ikke så godt med regeringens seneste forsøg på nedskæring på kvalitet af vores uddannelser.
Det er ikke alene kemien, som ligger Morten Meldal for hjerte, men også et større perspektiv i samfundet på kemien. På Rungsted Gymnasium er vi utrolig stolte af Morten og hans historie her på gymnasiet, og det særlige ved netop hans kemi, som han vandt på, er, at det er en utrolig forståelig kemi.
Hvad siger kemilærerne på Rungsted Gymnasium?
“Det, der er specielt med Nobelprisen i kemi i år, er, at kemien faktisk er ret simpel at forstå. Det er ikke langt fra det vores elever arbejder med til daglig,” fortæller Kåre Bertelsen, som er kemi- og biologilærer. “At kemi er noget, der skal bruges ude i den rigtige verden gælder selvfølgelig for kemien bag Nobelprisen. For det er formålet med alt det kemi, vi laver. Det gælder i lige så høj grad kemien i undervisningen på RG.”
Hvad betyder det for dig, at en dansker, der har gået på Rungsted Gymnasium, har vundet Nobelprisen?
“Det overrasker mig ikke, at der er Rungstedelever alle steder, også i den videnskabelige forskningselite. Det er på tide, at en dansker igen får en nobelpris, og skriver sig ind i en stolt tradition. En tradition som strækker sig tilbage fra Finsen og Bohr til Skou og Krogh,” afslutter Kåre.
Som Kåre Bertelsen også selv udtaler, så har Morten Meldals kemi bevist, at kemi, som kan være med til at kurere kræft, kan forstås fra gymnasieelevernes perspektiv. Det er en stor dag for Danmark, videnskaben og Rungsted Gymnasium. Kæmpe tillykke til Morten Meldal.