Forfatter, tidligere elev og svømmer mod strømmen – Emilie Lystberg beviser, at succes kommer indefra og af troen på sig selv
Emilie Lystberg er nyudklækket forfatter til digtsamlingen “Solskin og tvivl”, og så er hun tidligere elev på Rungsted Gymnasium. Læs her om hendes tid efter gymnasiet, og hvordan hun har svømmet mod strømmen igennem sit liv.
28. januar 2024
På et lille værelse på et skisportssted i Østrig sidder Emilie Lystberg, som er tidligere elev på Rungsted Gymnasium. Hun er skiinstruktør på sit femte år i streg, og indtil videre har hun tilbragt hele dagen på pisterne for at instruere unge som gamle i skisportens kunst.
Klokken er 16:00 på en helt almindelig torsdag, og Emilie har fået fri for i dag. Udover at kunne kalde sig skiinstruktør kan Emilie på blot 23 år kalde sig forfatter. Hun har nemlig lige udgivet sin første digtsamling kaldet ”Solskin og tvivl”. Det er en enorm præstation, og det er netop det, som hun skal fortælle lidt om.
Emilie Lystberg: En tidligere elev med en lys fremtid
Emilie kommer fra Hørsholm og dimitterede fra Rungsted Gymnasium i 2019. Det var en tid fyldt med glæde, sol og en lys fremtid. Emilies afsluttede dimission satte ikke kun en streg under hendes gymnasieår, men også de mange små skriblerier, som hun producerede, mens hun gik i gymnasiet.
Selvom digtsamlingen først nu er blevet udgivet, så er alle hendes digte blevet skrevet under hendes 3 år i gymnasiet. Det betyder også, at alle hendes betragtninger, holdninger og beskrivelser kommer fra en tid, hvor hun var i gang med en stor personlig rejse.
”Det er for sjældent, at man tænker tilbage på, hvordan man gik fra c-gangen til b-gangen, så det er meget sjovt at blive mindet om det,” fortæller Emilie og sender et smil gennem den skærmforbindelse, der er sat op mellem hende og Danmark, så vi kan få et indblik i hendes tanker 5 år efter.
Emilie fortsætter: ”Det er helt universelt, at gymnasiet er nogle vildt sårbare år i ens liv og en tid, hvor vi alle sammen skal finde ud af, hvem vi er, og hvem vil vi være. Der er utrolig meget identitetsskabelse i løbet af gymnasiet.”
Identitetsskabelsen er også det, som tydeligt står ud i Emilies digte, hvor hun skriver:
”et instinktivt behov for
tilpasning
en ængstelig angst for
udskillelse”
– Lystberg, 2023, s. 51
Succes kommer ikke altid fra topkarakterer
Forfatter er en titel, som Emilie nu kan sætte på CV’et, og det er også en titel, som hun kan være glad for, også selvom hun måske ikke var den typiske ”gode” elev i skolen.
”Jeg havde en magisk tid på gymnasiet, og jeg tænker umiddelbart primært gode tanker om tiden. Men det var ikke lige alle fag, som jeg forstod. For eksempel var matematik et af de fag, hvor jeg bare aldrig knækkede koden, og jeg fatter det stadig ikke,” fortæller Emilie med et smil på læben og fortsætter: ”Jeg er lidt presset på et tidspunkt i løbet af 3.g, hvor der bare står 02 på mine årskarakterer, men der melder mine veninder og jeg os til ekstra-matematik, så vi ender med at få den presset op til et 4-tal. Det er nok den karakter, jeg har været allermest glad for nogensinde.”
Emilies præstationer både under og efter gymnasiet er et vidnesbyrd om, at selvom hun ikke havde styrker i alle fag, så har hun stadig formået at stå med en titel som forfatter og et ståsted, hvor hun står op hver morgen og glæder sig til at arbejde. Men det var ikke alle fag, som Emilie havde et anstrengt forhold til, fag som samfundsfag, engelsk, drama og dansk stod nemlig højt på hendes favoritliste.
”Jeg kunne virkelig godt lide dansk – i hvert fald dele af dansk. Vi havde Anders Biel, og han havde det her fantastiske koncept – jeg tror, at det var i 3.g – han kaldte det daily Kirkegård, hvor vi hver fredag skulle læse noget fra Kirkegård og analysere det. Det var bare magisk undervisning,” fortæller Emilie med glæden strålende ud af øjnene.
Og det er netop i gymnasietiden, hvor Emilies passion for poesi vækkes, og det beskriver hun sådan: ”Jeg har altid godt kunne lide ord – altid været vild med at skrive, og det er i dansktimen, hvor vi bliver introduceret til Michael Strunge, at jeg første gang fuldstændig forelsker mig i, at poesi også kan bruges på en lidt mere alvorlig måde.”
Mod strømmen, ikke med strømmen – det er også okay
”I min blå bog står der, at jeg er klassens farverige indslag, og det er en titel, jeg var glad for. Inden jeg startede i gymnasiet, så havde jeg bare en del fordomme om, hvad Rungsted Gymnasium var, og hvad det stod for og på mange måder, havde jeg et ret stærkt behov for at etablere mig og sætte en tyk streg under, at jeg ikke lige nødvendigvis passede ind i de fordomme, som jeg troede, der herskede på gymnasiet,” fortæller Emilie, mens hun rynker brynene.
Hun fortsætter: ”Men den positive overraskelse blev jo bare, at mange af de fordomme, jeg havde om gymnasiet, jo ikke var rigtige, for jeg mødte en masse magiske mennesker, som jeg stadig har vildt gode relationer til, og sådan er det jo med fordomme, at man ikke altid kan regne med dem.”
En tid, der afsluttede for 5 år siden, har gjort stort indtryk på Emilie, og derfor er det også noget, som tydeligt kan læses i hendes digtsamling, når hun skriver:
”uendelige veje
solskin i luften
metaforisk frihed
ungdommelige sind
tro på drømme
tro på kærlighed
lad os vove
lad os miste
pessimistiske voksne
lad os nu tro på vores succes”
– Lystberg, 2023, s. 69
Gymnasietiden kan være en svær tid at komme igennem, men Emilie Lystberg er et bevis på, at selvom man synes, at man ikke helt kan omforme alle fag til et 12-tal, så er det ikke nødvendigvis en forankring af ens tid i gymnasiet eller ens fremtid.
Emilie afslutter samtalen med et godt råd til eleverne på Rungsted Gymnasium: ”NYD jeres gymnasietid og bliv i troen på at det er de bedste år. Det er virkelig nogle fantastiske år! Men i går virkelig også nogle gode år i møde, på den anden side af jeres studenterhue – Husk at i kan gøre med tiden præcis hvad i vil.”
Eller som hun udtrykker det i sin poesi:
”husk det er stadig smukt
selvom du ikke fik et billede
husk du ikke behøver
deres holdning
husk det ikke er det
du ser tilbage på
i de sidste timer”
– Lystberg, 2023, s. 73
Henvisning:
Lystberg, Emilie. Solskin og tvivl. Danmark: Amanda Books, 2023.