Tidligere elev løber for udsatte børn i Brasilien og bruger sin tid efter gymnasiet på at gøre en forskel
Lukas Due Saastamoinen-Jakobsen er tidligere elev på RG, og siden han dimitterede fra gymnasiet, har han både været på jordomrejse, taget en bachelor, er i gang med en kandidat og har startet en indsamling til en faVela i Rio de Janeiro.
8. maj 2024
Lukas er 24 år gammel og dimitterede fra Rungsted Gymnasium i 2019 efter at have gået 3 år på Global Business-linjen. Han har efter det studeret en bachelor i International Business og er nu i gang med den nyoprettede kandidat General Management and Analytics. Det er han glad for, idet han så kan være med til at starte noget nyt op.
Lige nu har Lukas indsamlet 15.000 kroner til udsatte børn i favelaen i forbindelse med Copenhagen Marathon, hvor han selv deltog. Hans indsamling er åben t.o.m. 10. maj 2024 på hans Instagramprofil: @loeb_for_favelaen
GLOBALE VALG OG INTERNATIONALE MULIGHEDER PÅ RG
Solen står højt på Solbjerg Plads, hvor CBS-bygningen skinner tilbage prydet i glas. Indenfor sidder Lukas ved et rundt bord og kigger ud på den brostensbelagte plads med de grønt bevoksede øer og siddepladser. Rundt om ham sidder andre studerende fra CBS og småsnakker.
“Jeg valgte den internationale linje, da man skulle vælge retning i folkeskolen, og her kunne jeg mærke, at når det havde et internationalt perspektiv, fik det mig virkelig i gang,” fortæller Lukas om sit valg, der allerede spirede i folkeskolen. Denne interesse for det internationale blev kun stærkere på gymnasiet, fordi Global Business-linjen gav mulighed for at boltre sig endnu mere globalt.
“På RG blev jeg endnu mere eksponeret for det her, og man gik i en klasse, hvor halvdelen af fagene var på engelsk, vi var på studietur i San Francisco, jeg var lidt involveret i vores debathold, og så havde jeg erhvervsøkonomi C. Det var alt sammen noget som gjorde, at det internationale blev ret spændende for mig,” fortæller Lukas med et smil
Global Business-linjen har været med til at styrke interessen for internationale virksomheder og en global fremtid for Lukas, fordi studieretningen er kendetegnet ved, at mange af fagene og eksamenerne er på engelsk, der er oversøiske studierejser, og så er der hele dage, hvor eleverne arbejder med globalt projektarbejde på tværs af årgange.
REJSEFEBER UNDER PANDEMIEN
Året er 2019 og for Lukas er fremtiden lys med studentertid og nye eventyr, og der er endnu ikke en pandemi, der truer eller noget, der hedder isolation.
Lukas har på dette tidspunkt planlagt en tur til Australien og New Zealand med to venner fra gymnasiet. Her skal de rejse rundt i en autocamper og opleve verden på en anden måde. De havde glædet sig, men 1,5 måned inde i deres drømmeeventyr vinder Corona, og de må se sig slået hjem.
“Vi skulle være der i tre måneder, men vi fik halvdelen af oplevelsen. Det var hårdt, fordi jeg elsker at rejse, og vi har gået og snakket om den her tur siden 2.g. Vi var jo heldige at få meget af oplevelsen med, men da vi sad i Sydney og indså, at nu bliver vi nødt til at rejse hjem, var det en mørk dag,” fortæller Lukas og kigger endnu engang ud ad vinduet.
I den store åbne hal, hvor Lukas og de andre CBS-studerende sidder hver for sig, med hver deres projekt, er der lyst, og ekkoet af de mange forbipasserende, der går frem og tilbage til undervisning og projektarbejde, lyder højt i rummet. Her sidder han og tænker tilbage på tabte rejseoplevelser, men også på oplevelser, som han har fået gennem studiet på CBS.
“Jeg var faktisk også meget tæt på at tage et sabbatår mere, fordi jeg tænkte, at jeg ikke havde fået det hele med, men så kom jeg alligevel frem til, at jeg nok skal få den oplevelse på et senere tidspunkt,” fortæller Lukas om sine tanker om at tage på eventyr og fortsætter, mens han sætter sig lidt længere frem på stolen: “Jeg var på udveksling i femte semester. Det var før, vi skulle tilbage for at skrive bachelor, og der fik jeg dækket behovet for at komme lidt væk fra studiet og komme ud og rejse.”
VENNER FOR LIVET FINDES PÅ GYMNASIET
Selvom retningen for Lukas var præcis, som han gerne ville have den, var det ikke altid helt let, fordi han faktisk ikke kom fra området omkring gymnasiet. Men efterhånden som ugerne og månederne gik, fandt han ud af, at det var her, han havde nogle af sine bedste venner.
“Jeg kom ind i en klasse, hvor jeg var den eneste, der ikke kendte nogen i forvejen. Jeg kan huske en fest lige i starten, hvor der var en, der sagde: ‘Ræk hånden op, hvis I ikke kender nogen’, og så var jeg den eneste, der rakte hånden op. Det var lige en omvæltning, og man er jo lidt usikker på sig selv,” fortæller Lukas med tanke på starten af sin gymnasietid.
“Jeg fandt nogle venner i klassen, som blev mine tætte venner. De er faktisk også mine bedste venner i dag,” fortæller han og smiler. Han fortsætter: “Jeg var ikke en af dem, der råbte højest, og så var jeg nok også tilbageholdende i den der store flok. Men det der med, at jeg fandt nogle, som jeg var tætte med, det gjorde en stor forskel. Og den globale del på RG gjorde også, at jeg slet ikke var i tvivl om, at det var det rette valg.”
GAMMEL ELEV ARBEJDER FOR NOGET STØRRE
Med en studenterhue, Corona-restriktioner, rejser, bestået bachelor og et marathon i bagagen er Lukas godt rustet til fremtiden, som han ser frem til. Han skal nemlig i gang med det sidste år af sin kandidat efter sommerferien, og her starter han med at tage udveksling i Brasilien. Det er ikke en destination, som han har valgt tilfældigt, for han brænder for at gøre en forskel.
“Jeg skal være engelskunderviser for børn i favelaen en måned før min udveksling. Undervisningen foregår efter børnenes skole, så det fungerer ligesom et fritidshjem. Det sørger for, at de ikke bare ender på gaden,” fortæller Lukas og fortsætter: “Jeg er i gang med at samle økonomisk støtte til børnene og til NGO’en, så de kan udvikle på uddannelsesprogrammerne og få redskaber såsom computere.”
Lukas vil udnytte sin tid op til udvekslingen så meget som muligt, så derfor har han også samlet en hel del penge ind i forbindelse med, at han løb Copenhagen Marathon den 5. maj 2024. I den forbindelse har han oprettet en Instagramprofil @loeb_for_favelaen, hvor han har delt sin træning.
Selvom Lukas har opnået mange ting på egen hånd, så har det ikke være uden den viden, som han har tilegnet sig gennem sine studier, og derfor giver han også dette råd videre til de kommende studenter:
“Når man går i gymnasiet, kan man tit godt sidde og tænke på: Hvad skal jeg bruge det her fag til? Men i indsamlingen til faVelaen bruger jeg nogle af de ting, jeg lærte i dansk. Så vent lidt med at tømme hovedet helt for det, du har lært i gymnasiet, det kan være, du får brug for det.” – Lukas
“Lad være med at tænk for meget på karriere, og hvis du tager et sabbatår, så kast dig ud i alt det, du kan, arbejd, hyg med dine venner, rejs, læs en bog og så videre. Brug de næste par år på at være nysgerrig,” afslutter han og smiler.