Besøg fra ghanesisk rektor vidner om endnu mere læring og kulturforståelse mellem to vidt forskellige lande
I uge 8 landede et fly i Københavns Lufthavn, og en helt særlig passager steg af og satte sine fødder på dansk jord. Personen er Ibrahim Ali. Han er skoleleder og grundlægger af skolen Youth for Change i Ghana, som er Rungsted Gymnasiums venskabsskole.
5. marts 2023
YFC og RG har siden 2011 haft et tæt samarbejde, hvor en hel Masterclass med elever og få udvalgte lærere tager til Ghana for at lære om kulturen og skolens historie.
“My purpose here is to tell about our story, and what Rungsted Gymnasium has helped with in all these years. When we started the partnership, we had only 15 students, but now we have over 350. We have built a better building, we have better water supplies. and now we also have very good toilet facilities. We didn’t have that before,” fortæller Ibrahim.
Ibrahim har været hos os i en hel uge, hvor han har været på besøg i klasserne for at se med på undervisningen og for at udtrykke sin taknemmelighed for al den hjælp, som elever, lærere og forældre har givet i forbindelse med turene til Ghana.
Han har særligt været med i de globale klasser, hvor der er blevet undervist på engelsk. Her har han blandt andet været inde i en religionstime, hvor han og eleverne havde en god snak om, hvordan religion er i Danmark versus Ghana. Ghana er eksempelvis både et muslimsk og kristent land, hvor man faktisk holder jul ligesom vi gør her i Danmark.
DET FØRSTE SPADESTIK I SAMARBEJDET
Samarbejdet mellem RG og YFC har varet lige siden 2011, og Ibrahim åbnede skolen i 2009, så der er allerede blevet lavet en del, som eleverne på den ghanesiske skole nyder godt af.
Forholdet mellem den ghanesiske skole og Rungsted Gymnasium skete faktisk ved en tilfældighed tilbage i 2011, hvor Ibrahim var på besøg i et uddannelsesmæssigt aspekt.
“At first I came over to study at a folkeskole in Humlebæk – Krogerup. At that time the school had a project called “crossing borders” in cooperation with Rungsted Gymnasium, and here I met Inger. I told her about what I do in Ghana, and then she was inspired to make an effort to create connections between the two schools. The principal at the time donated two computers and a projector,” fortæller Ibrahim med et stort smil.
LIVSÆNDRENDE OPLEVELSER FOR ELEVERNE
Selvom Rungsted Gymnasium har hjulpet den ghanesiske skole en hel del, både med uddannelsesmæssige forbedringer og konkrete tiltag til udvidelse af bygninger, så er det ikke blot YFC, der oplever fordele af det tætte bånd med vores elever og skole.
“Ghana er så anderledes et sted fra Danmark, der er så få ting, hvor man kan sige: Det er ligesom derhjemme,” fortæller Alfred, som går i 2.k, hvilket er linjen Global Politik og Økonomi. “Der er særligt én oplevelse dernede, der satte sig i mig. Det var sidstedagen, hvor vi var ved en losseplads, der ophober elektronisk skrald fra Europa, og her bor der tusindvis af mennesker. Jeg kunne ikke tænke på andet i mange dage efter. Det var vildt at se.”
Alfred var afsted med Ghana Masteclass og 42 andre elever, og sammen med ham var Frederik fra 2.e også, som er på linjen Business og Samfund. Han nikker genkendende til Alfreds iagttagelser af oplevelsen.
“Efter vi var på den her skraldeplads, så var der helt stille i bussen. Før havde der været en masse snak, men efter den oplevelse var der helt stille. Der var faktisk nogen, der sad og græd, fordi det var sådan en voldsom oplevelse,” fortæller Frederik.
FREMTIDIGE BÅND MELLEM TO KULTURER
Oplevelsen har sat spor i eleverne, som var med på turen, og det er noget, som drengene vil huske tilbage på som både lærerigt og livgivende.
“Folk var meget imødekommende, og man kunne virkelig mærke gæstfriheden. Det, der også var meget bemærkelsesværdigt, var, at selvom de ikke har de samme muligheder, som vi eksempelvis har herhjemme, så er det som om, at de stadig har meget mere livsglæde, end vi har,” fortæller Frederik.
Oplevelsen i Ghana tilbage i december sidder stadig dybt i drengene, og Ibrahims besøg på skolen har ikke bare mindet dem om deres oplevelsesrige tur, men de har også fået et ønske om at komme tilbage til børnene, skolen og Ibrahims hjemland.
“Vi har faktisk fået lov til at komme derned i sommerferien,” fortæller Alfred med et smil. “Vi vil meget gerne tilbage, fordi vi kan hjælpe med at være lærervikarer, men vi synes også bare, at det er et fedt land med utrolig fed stemning.”
Frederik nikker og stemmer i: “Når man har været der en gang, så har man virkelig lyst til at komme tilbage og hjælpe. Og så kan vi også komme ned og spille fodboldkamp med dem. Vi tabte jo kampen i december.” Frederik afslutter med et bredt smil.
Ligesom Frederik og Alfred har alle elever på Rungsted Gymnasium mulighed for at tage ned og hjælpe i sommerferien eller efter gymnasiet på Ibrahims skole uanset, om de har været en del af Ghana Masterclass eller ej.