Introturen styrker elevernes fællesskab
Introturen er de nye elevers allerførste møde med deres egne grænser og deres nye kammeraters grænser. Det er 24 timer, hvor de skal samarbejde om at opbygge en beboelig lejr. Turen ryster eleverne sammen i deres grundforløbsklasse og skal sikre, at de har et godt netværk på hele skolen i alle tre år på gymnsiet.

18. august 2022
En øvelse i fællesskab
Pladsen med de store gule telte bliver hurtigt fyldt op af 1.G-eleverne, der kommer med deres tasker og forventningsfulde blikke. Snakken breder sig mellem eleverne, og instruktøren fra Næsbycenteret i Glumsø giver dem besked på at aflægge tasker og ejendele i teltene, så de kan gå i gang med dagens første øvelse.
”Jeg synes, at vi klarede den første øvelse godt. Vi blev hurtigt færdige, og samarbejdet var key, fordi man skulle være flere om at løfte træstammerne. Det var vi gode til at hjælpe hinanden med, for så var der nogle, der holdt, mens andre bandt træstammerne sammen,” fortæller Christian. Han er 16 år og går på hold 6. Ham og hans hold startede deres introtur torsdag den 11. august, hvor solen bragede igennem, og varmen var altomsluttende. Selvom dagen allerede startede ud med at være varm og hed, så var humøret stadig højt på hold 6. Her var den første prøvelse løst på lidt under en time. Eleverne havde til opgave at bygge et bord, en bålplads og uddelegere daglige opgaver.
”Man bliver ret ulækker af aktiviteterne, men det betyder, at vi har set hinanden, når vi har været virkelig grimme. Det er godt for sammenholdet.” – Terkel, hold 3.
Men dette er langt fra den sværeste opgave, som eleverne bliver udfordret med. De næste 24 timer har til formål at udfordre deres fysiske og psykiske robusthed: ”Turen skal ryste gruppen sammen, så man lærer hinanden bedre at kende. Den ansvarsfølelse, de har overfor hinanden lige nu, den skal gerne være endnu stærkere efter den her tur,” fortæller Jacob, som er idræt- og historielærer. Han er nede med eleverne i alle tre dage. Han fortsætter: ”Skolens værdier om fællesskab og det at hjælpe hinanden er noget, som vi vil styrke med turen, så det herigennem blandt andet bliver en indgroet del af kulturen.”
Grundforløbet er en succes
”Jeg kender dem fra klassen meget bedre, end jeg gjorde før turen,” fortæller Terkel på 16 år. ”Det var meget bedre, end jeg havde forventet, og jeg synes det var en meget vellykket tur.” Terkel er fra hold 3 og har været på tur fra onsdag den 10. august til torsdag den 11. august. Ham og hans kammerater kan nu trætte og udmattede tage hjem efter 24 timer med samarbejdsopgaver, kolde nattetimer og et styrket forhold til hinanden.
Introturen foregår i primitive omgivelser, så eleverne bliver nødt til at samarbejde for at kunne komme igennem dagen på bedste vis. Turen finder allerede sted i første uge af deres tid på gymnasiet, så de allerede fra start af bliver rystet godt sammen med deres grundforløbsklasse.
”Jeg synes, at metoden med grundforløbet er meget positivt, fordi man bliver en del af et kæmpe fællesskab,” fortæller Christian og fortsætter: ”Når vi bliver inddelt i vores studieretningsklasser, betyder det, at vi kommer til at kende mange flere mennesker på skolen, og vi får mange nye vennegrupper.”
Introturen er veloverstået for hele 1.G-årgangen, og de er nu klar til tre måneder sammen, indtil de bliver inddelt i deres studieretning.