Frivillige 1.g’ere blev politikere for en dag
1.g-elever fra Rungsted Gymnasium prøvede kræfter med taleskrivning og politisk debat med byens borgmester som benovet deltager. Læs meget mere her!
12. december 2023
Politisk forum blev skudt i gang torsdag den 7. december med politikerbesøg. Ni 1.g-klasser har hver især haft besøg af en ungdomspolitiker fra ni forskellige partier. Ungdomspolitikerne gav klasserne det sidste indspark til elevernes arbejde med at udforme politiske taler inden for emnerne skat og bandekriminalitet, inden det hele kulminerede i et politisk forum i fællessalen, hvor alle klasserne holdt partitaler foran hele årgangen.
Dagen efter fredag den 8. december foregik det helt store arrangement, hvor borgmesteren, Morten Slotved, var inviteret og var også dommer for alle partierne på talerstolen. Fællessalen blev hurtigt fyldt op med elever på siddepladserne, og talerstolene stod klar på scenen, hvor hvert parti var markeret med en seddel. Spotlyset vendte mod scenen og klar til at lyse de modige talere op på scenen.
”Den politiske debat har til formål at gøre eleverne stærkere på de politiske partier, samt retorisk argumentation,” fortæller Inge Berg, som er samfundsfagslærer og en af dem, som er koordinator på projektet. Forløbet er et tværfagligt forløb med fagene samfundsfag og dansk, hvor arbejdet fokuserer på genrer og politiske taler. Inge fortsætter: ”Det politiske forum er også en del af SRP-forløbet, hvor fokus er på det tværfaglige element, som de netop også skal have med i deres SRP, når de skal skrive den i 3.g.”
Fællessalen er nu helt fyldt op, og inden talerne fra hvert parti kan begynder, skyder borgmesteren arrangementet i gang med en lille tale.
”Jeg er glad for at få lov til at opleve den her vigtige træning i den politiske retorik for alle 1.g’erne på Rungsted Gymnasium. Jeg glæder mig til at høre, de her taler i dag. Og jeg glæder mig til at høre det fra alle partier,” siger Morten og smiler ud til de forventningsfulde 1.g’ere.
Til politisk forum bliver de frivillige elever på talerstolen mødt med opbakning fra årgangen
Det politiske forum blev afsluttet med de helt store taler inden for bandekriminalitet og skat, og eleverne havde på forhånd øvet sig, forberedt den helt rette retorik og nærstuderet ideologien sammen i klassen, så de kunne forberede deres taler-repræsentant i klassen bedst mulig.
”Det er en sjov oplevelse for eleverne, der får ejerskab over opgaven, og så er det også noget, de husker, fordi der er noget på spil,” fortæller Inge om det output eleverne gerne skulle have ud af det.
Forløbet er planlagt sådan, at de første dage satte en ungdomspolitiker eleverne ind i, hvordan de bedst kunne fremsætte deres politiske budskaber, og derefter har eleverne i fællesskab arbejdet med at klæde den modige taler på. Der var nemlig tre runder i alt, hvor tre frivillige fra klassen skulle melde sig på til at tale foran resten af årgangen.
En af repræsentanterne fra klassen var Josephine Weber Dohn, og hun fortæller sådan om oplevelsen: ”Jeg synes, at det var udfordrende men også godt, fordi man fik indsigt i det politiske parti, og så fik vi lov til at prøve at tale foran et stort publikum på en scene. Det var selvfølgelig nervepirrende, men på en fed måde, for da man endelig stod deroppe, var det helt okay – man skulle bare lige i gang. Og så var det også en lærerig oplevelse, fordi vi fik en større forståelse for det enkelte parti.”
Borgmesterens tilstedeværelse gør oplevelsen ekstra vigtig
Det politiske forum er en årlig begivenhed, fordi det er en fast del af 1.g’ernes tværfaglige forløb, og det betyder også, at vores borgmester i Hørsholm, Morten Slotved, har mulighed for at sætte denne dag i kalenderen, så han kan være med til at bedømme og overvære de dygtige 1.g’ere på talerstolen.
”Et politisk forum, hvor man engagerer alle 1.g-klasserne, og de får lov til at prøve at sætte sig ind i nogle ideologier, giver utrolig meget mening, og man kan mærke på eleverne, at de brænder for det her,” fortæller Morten om det politiske forum på RG. Han fortsætter: ”Eleverne får prøvet at have nogle påtagede holdninger i forhold til de partier, som de skulle tale deres sag for. Det er ret fedt, at man kan engagere så mange unge mennesker i at prøve at forstå, hvad ideologi er, og hvad politikken betyder.”
Eleverne oplever derfor ikke bare et almindeligt forløb om ideologier og retorik, de får også lov til at arbejde med emnerne aktivt og helt lavpraktisk. Og når der ovenikøbet kommer nogle aktører udefra som borgmesteren, så er det også endnu mere særligt, og der er endnu større grundlag for at gøre noget ud af det.
De tre repræsentanter fra den klasse, der havde vundet, med borgmesteren.
”At få lov til at få en føling på, hvad de unge mennesker har arbejdet med politisk, er en kæmpe gevinst – og at få lov til at være med og egentlig også at mærke den interesse, de har i det job, jeg har, og hvad jeg går rundt og laver som borgmester,” fortæller Morten om hans deltagelse i arrangementet.
Politisk forum, hvor 1.g’erne virkelig har fået lov til at udfolde deres samfundsfaglige og danskfaglige evner, var en stor succes.
Dommerpanelet til årets politiske debat.