Gymnasieelever fra masterclass overleverer musikinstrumenter og fodbolde i musik- og fodboldglade Ghana
42 elever fra Rungsted Gymnasium donerede hver især 100 kr. til indkøb af musikinstrumenter til partnerskolen Youth for Change i Kumasi, Ghana. Derefter tog de flyet til Ghana for at indkøbe trommer, guitarer, mixer m.m. for deres donation på alt 4.200 kr. Ud over musikinstrumenterne afleverede eleverne også 24.000 kr., som gymnasiets elever og lærere forinden havde indsamlet ved salg kager og juleslikstokke. Eleverne medbragte også computere, mobiltelefoner, lærebøger, blyanter og en masse fodboldtøj og fodboldstøvler, som blev taget imod med kyshånd.
14. december 2022
Ghana og Danmark har måske ikke så meget tilfælles umiddelbart. Og så alligevel. For både for Danmark og Ghana blev det blot til tre kampe og et bad ved VM i fodbold i Qatar. Så oven på VM fandt Ghana og Danmark hinanden, da 42 elever og tre lærere fra Rungsted Gymnasium besøgte partnerskolen Youth for Change, og skolens 300 elever. De danske 42 gymnasieelever kommer fra hele 12 forskellige klasser på Rungsted Gymnasium, og de havde alle meldt sig til skolens Masterclass Studietur for næsten et år siden. Siden da har eleverne forberedt sig via studier i de politiske, kulturelle og sociale forhold i Ghana via FN’s verdensmål.
En øjenåbner ved ækvator
Turen til Ghana varede 8 dage. Formålet – der ud over at være en utrolig kulturel øjenåbner for livet ved ækvator i en demokratisk afrikansk stat, der leverer store mængder af kakao til chokolade i Danmark – var at besøge partnerskolen Youth for Change. Skolen er et pragteksemplar på, hvordan børn og unge i Ghana higer efter læring og muligheder i livet.
Uddannelsesleder Brian Dupont Larsen beretter om et helt særligt land.
”Det er en exceptionel oplevelse at være i Ghana”, fortæller han og fortsætter. ”Denne Masterclass-studietur – er udviklet og tilrettelagt af de to lærere, Inger Sarborg og Charlotte Puge, som sammen med Rungsted Gymnasiums globale koordinator Randi Sabroe har oparbejdet og vedligeholdt det tætte bånd til partnerskolen gennem nu 10 år.”
Turen har mødt stor opbakning fra Rungsted Gymnasiums elever, deres forældre og lokalområdet i Hørsholm, hvorfor folk har doneret alt lige fra blyanter, aflagte computere, fodboldtrøjer til musikinstrumenter, som har til hensigt at blive anvendt i det kommende musiklokale, som den ghanesiske skole vil opføre. Dette har Rungsted Gymnasiums Velgørenhedsudvalg sideløbende samlet penge ind til ved at sælge æbleskiver og lodder i frikvartererne. Der er i alt blevet indsamlet næsten 24.000 kroner til skolen og musiklokalet.
Indsamlingen har ikke bare berørt skolen herhjemme, men også elevernes overrækkelse af de ting, som de kunne medbringe i deres kufferter.
”Det mest rørende på turen var at besøge vores partnerskole i Kumasi, Youth For Change og blandt andet se, hvor meget en enkelt blyant gjorde for et barn”, fortæller eleven Emilia Mohn fra 2.b
Læring på tværs af kultur og geografi
Forud for turen til Ghana har eleverne arbejdet med fire af FN’s bæredygtighedsmål, og derfor valgte holdet fra Rungsted Gymnasium at præsentere deres forsøg med solceller for den ghanesiske skole. Nu håber vi alle, at den brændende sol over Ghana kan give mere end lys og varme, nemlig blive en energikilde til computere og andet elektrisk udstyr.
Turen for de 42 elever bød også på en guidet rundtur på et tidligere slavefort, fængende gåture rundt i det fattige men stolte kvarter i Jamestown-bydelen i Accra, ophold ved det brusende Atlanterhav, gåtur i regnskovens top, besøg på en kakaoplantage – og ikke mindst rørende møder med børn og unge i Ghana.
Skrald, genbrug og fattigdom
”Vi havde lejet en bus og kørte rundt i en uge”, fortæller Brian Dupont Larsen. ”Eleverne er fuldstændig paf over alt fra fattigdommen, plastikken, som er over alt, til den varme og imødekommenhed, som vi mødes med overalt af ghaneserne”.
Selv på det måske mest skræmmende syn på turen, et kæmpe skraldeområde i Accra, hvor eleverne fik en guidet tur rundt mellem brændende bildæk, skrot, køer der ”græssede” i skraldet og hvor flere af drengene besteg et skraldebjerg – næsten så højt som Himmelbjerget – hvor der levede hele familier i røg og damp fra skraldet.
Mange af eleverne fra Rungsted Gymnasium er særligt berørte over alle de taknemlige børn, og det er tydeligt for holdet, at det er en helt anden verden, som de møder.
”Noget af det, jeg tager med mig hjem, er særligt dét at opleve et lokalsamfund her i Afrika helt tæt på. Det mest iøjnefaldende var, at selvom størstedelen af ghaneserne levede primitivt, så tog alle de lokale så positivt imod os, og det var ligegyldigt om vi var hurtige forbipasserende i en bus eller om vi gik nede i de snævre gader. Deres livsglæde og glæde for at møde andre mennesker var inspirerende. Det synes, at vi kan lære noget af hjemme i Danmark”, fortæller Rosa Andersen fra 3.v.
Rungsted Gymnasium bygger broer og skaber indtryk for livet
Det er ikke kun mødet med kulturen, som har givet ny indsigt for de unge, danske elever, det har også været den manglende tilstedeværelse af ting, som vi herhjemme i Danmark er lykkeligt ubevidste omkring.
”For mange elever er det grænsesøgende at være uden wifi et par timer, men det kan ske flere dage i streg her i Ghana, hvor vi nogle gange har bevæget os ind i et digitalt hul”, fortæller Brian Dupont Larsen og fortsætter. ”Luksus bliver et ord med flere betydninger, når man rejser i Ghana.”
Eleverne er nu kommet godt hjem fra turen til Ghana, og rektor Ruth Kirkegaard fortæller at hun både er glad og meget stolt over Masterclass-studieturen.
”Det, som eleverne vil opleve i Ghana, kan man ikke opleve gennem en bog eller alverdens film – man skal selv på besøg i de primitive blikskure i slumkvarteret, sidde med et barn på skødet på skolebænken i landsbyens skole eller deltage i diskussionen af FN’s verdensmål om mere ligestilling og mindre fattigdom med gymnasieeleverne i Ghana”, fortæller rektor Ruth Kirkegaard og fortsætter. ”Det man lærer på den tur, det glemmer man aldrig igen.”
Ruth Kirkegaard deltog i selvsamme studierejse for tre år siden, og turen står stærkt i hendes erindring, og hun ved, at den også gør det for de dengang deltagende elever. En af deltagerne fra turen for tre år siden, er netop vendt hjem efter 2 måneders frivilligt arbejde i Ghana på partnerskolen Youth for Change efter færdiggørelse af hendes studentereksamen.
”Så studieturen til Ghana danner og uddanner vores 42 elever og giver dem en dannelsesrejse, som de aldrig glemmer”, afslutter rektor Ruth Kirkegaard.
Læs om Ibrahims besøg på RG i februar 2023: